Profilbilde LarsLabiat ID-Verifisert Trådstarter 30-03-24, 13:00
Medlem siden: Feb 2023
Fylke: Oslo Oslo
Kjønn: Mann
Rating: 0 / 0 / 0

Den vanlige historia genetikken forteller oss, er om erobrende menn som eliminerte mennene på taper-sida og til dels ivrig lagde avkom med kvinnene. Dagens 'vanlige' samer er et drøyt 2000 år gammelt  eksempel på dette, et av de nyeste er spanjolenes erobring av Kanariøyene, der det i dag forekommer ganske lite guanche-type  (øyenes urbefolkning, samme ord-rot som argentinsk 'gaucho') x-kromosomer (få mannlige linjer har overlevd), men det er ganske mye berber-mitokondrielt RNA - altså går mange kvinnelinjer tilbake til urbefolkningen som koloniserte øyene fra Marokko for noen tusen år sida.

Nå viser det seg at neandertaler-historia kan være omtrent stikk motsatt. Europeere har jo gjerne et par prosent neandertaler-gener, det er ikke så lite når det gjelder spor av en utdødd sideart.  Hvis det var den vanlige erobrings-historia, så ville vi se overvekt på mitokondrielt RNA som ville representere arven fra neandertal-kvinnene. Men det virker som om sånt er borte, dermed kommer gen-sporene mest sannsynlig fra neandertal-mennene som har satt barn på sapiens-kvinner. Det er ikke hva vi forventer av utryddede tapere, især ikke hvis forestillinger om 'alfa-hanner' som kontrollerte harem stemmer. Men det gjør de jo trolig ikke. Noen mulige forklaringer, er at noen neandertal-menn gjorde karriere i sapiens-stammene, at de hadde underordna roller som likevel ga dem litt tilgang på kvinner, eller at de rett og slett var ganske populære som fuckboys - og kvinnene var slett ikke underlagt så streng kontroll som noen forestller seg.

Apropos underordna roller, så kan vi jo tenke oss situasjoner som den med bonden som hadde dårlig råd, og sa til kona: "Hvis du lærer deg å lage mat, så kan vi si opp tjenestejenta."  Hvorpå hun smeller til: "Ja, og om du lærer deg å pule, så kan vi si opp stallgutten."   For min del, så tenker jeg at fuckboys-forklaringen fort kan ha mye for seg. De mest attraktive og ressurs-sterke neandertal-mennene  kunne ha andre ekstremegenskaper som gjorde at de ble rekruttert til sapiens-flokker, og der kom de til nytte både slik og sånn. Over tid kunne dette bety ei ressurs-tørke for neandertaler-gruppene som de tålte dårlig hvis de allerede var i en litt marginal situasjon.

https://illvit.no/neandertaler/forskere-avdekker-mysteriet-bak-neandertalernes-forsvinning

Kjærligheten har flere slektninger. De kjenner vi bedre.

Profilbilde Visnæcks 30-03-24, 13:16
Medlem siden: Nov 2023
Fylke: Oslo Annet
Kjønn: Par
Rating: 4 / 0 / 0

Jeg slår alltid et slag for neanderthalerne (og hvordan man regner likhet i DNA vil avhenge EKSTREMT av hvilken metode man bruker) Men det er ganske akseptert at vi i snitt har ca 2% neanderthaler-gener - noen familielinjer har høyere og noen lavere, selvfølgelig.

En liten presisjon: Det er gjerne mitokondrielt DNA som brukes for å studere matrilinjer, ikke RNA ;) Det er en detalj.

At det har vært mye knulling på tvers av artsbarrieren er jo tydelig. Om det var fuck-boys eller sexy, utfordrende neandertriser som bevegde seg i grenseland mot den forbudte andre art vet jeg ikke - men det var definitivt mye "ulovlig" som pågikk der før siste istid. Kan det kalles en fetisj å pule en av en annen art før man i det hele tatt hadde et begrep om "art"?

Kikk på albumet vårt<3 

Profilbilde LarsLabiat ID-Verifisert Trådstarter 30-03-24, 13:30
Medlem siden: Feb 2023
Fylke: Oslo Oslo
Kjønn: Mann
Rating: 0 / 0 / 0

Sitering av innlegg

Profilbilde Visnæcks

Takk for presiseringa! Det er mye vanskeligere å forklare spora med kvinne-involvering, for da må en finne på situasjoner der f.eks. sønnene til neander-damene fikk reprodusere seg, men ikke døtrene - mens mødrene altså har gjort det. En kan godt ta det hele til inntekt for at vi er genetisk programmert for endel kinks. Men det kan også være djupt programmerte biologiske mønstre for å sikre mangfold.

Kjærligheten har flere slektninger. De kjenner vi bedre.

Profilbilde Visnæcks 30-03-24, 13:43
Medlem siden: Nov 2023
Fylke: Oslo Annet
Kjønn: Par
Rating: 4 / 0 / 0

Sitering av innlegg

Profilbilde LarsLabiat

Når vi snakker om "hvor mange prosent" ditt og datt av opphav har så er det gjerne mitokondrielt - det er lettere siden eggceller har mitokondrier mens sædceller ikke har dem. Så mitokondrielt DNA gir lange linjer mens full-genomisk er mye mer "kaotisk" Der kan én innvandrer snu alt på hodet. Men begrensningen ligger jo der i at alt går via eggcellen - så mor, mormor, mormors mor osv. For det rekombineres ikke sånn som resten av genmaterialet vårt.

Jeg tror at brorparten av denne "prosenten neanderthaler" er mitokondriell. Uten å kunne slå i bordet påståelig om det ;)

Kikk på albumet vårt<3 

Profilbilde LarsLabiat ID-Verifisert Trådstarter 30-03-24, 14:31
Medlem siden: Feb 2023
Fylke: Oslo Oslo
Kjønn: Mann
Rating: 0 / 0 / 0

Sitering av innlegg

Profilbilde Visnæcks

Nei, de 1-4% neandertal-materiale en finner går ikke på mitokondrielt DNA (mtDNA) såvidt jeg har forstått. Og totalt fravær av mtDNA fra neandertalerne vil fortelle at ingen kvinner i dag har neandertal-morlinje. Men dette trenger ikke tolkes slik som IllVit-artikkelen gjør: Det er nok med et lite fortrinn for 'rein' sapiens for at neandertal-morlinjene skal gå ut i løpet av 40 000 år under ellers like forhold. Hvis f.eks. fødslene var litt trangere og vanskeligere. kan det være nok: Litt færre fødsler og høy dødelighet i de første leveåra vil kreve store fordeler på andre områder for at linja ikke skal gå ut. AT det har vært fordeler, vises jo av at det er så mye DNA bevart. Og dette kan være nok et eksempel på et trick sapiens har benytta seg av, som har bidratt til suksessen: Blande seg med andre underarter, og ta med det beste. Neandertalerne kan på sin side ha gjort noe liknende med a friske opp gen-poolen sin med sapiens-gener for kanskje 150 000 år sida. Alt i alt forteller vel det om at sex har spilt en veldig viktig rolle.

https://www.scientificamerican.com/article/sex-with-other-human-species-might-have-been-a-secret-of-homo-sapiens-s-success/

Kjærligheten har flere slektninger. De kjenner vi bedre.

Profilbilde Visnæcks 30-03-24, 14:41
Medlem siden: Nov 2023
Fylke: Oslo Annet
Kjønn: Par
Rating: 4 / 0 / 0

Men hele artsbegrepet handler jo om hvilken grad av "flyt" det er mellom det vi kaller "ulike arter"? "Art" er en menneskelig konstruksjon.

Kikk på albumet vårt<3 

Profilbilde LarsLabiat ID-Verifisert Trådstarter 30-03-24, 15:01
Medlem siden: Feb 2023
Fylke: Oslo Oslo
Kjønn: Mann
Rating: 0 / 0 / 0

Sitering av innlegg

Profilbilde Visnæcks

Homo sapiens har iallfall vist seg å være mye dårligere definert enn en først trodde! Det virker som om vi best kan betraktes som den overlevende underarten, sammen med flere andre utdødde, av Homo erectus. Og det kan jo se ut som om det er underarter vi så langt bare har spor etter i genomet vårt. Så uansett hva en mener arten er, så er sexlivet iallfall mangesidig - siden uminnelige tider.

Kjærligheten har flere slektninger. De kjenner vi bedre.

Profilbilde takeme 30-03-24, 21:30
Medlem siden: Aug 2023
Fylke: Annet Annet
Kjønn: Par
Rating: 2 / 0 / 0

Sitering av innlegg

Profilbilde LarsLabiat

Har Lars Rabiat begynt med slektsforskning på sine gamle dager.

Det er ikke dårlig vis du klare og finne alle ledd tilbake til stamfedrene dine for ca 150 000 år siden.

Uansett du har litt av en jobb foran deg,  men tror ikke du blir bedre i senga av den grund .

Lykke til skal du ha vertfall .

Ønsker du en reklamefri versjon av nakentid? Oppgrader til premium her.